GRE

GRE

ABD ve Türkiye dahil olmak üzere birçok ülkenin İngilizce eğitim veren üniversitelerinin özellikle mühendislik ve sosyal bilim branşlarında yüksek lisans ve doktora programlarına girebilmek için gereken bir sınavdır. GRE Amerikalı öğrencilerden de istendiği için sözel kısmı İngilizce bakımından ağırdır. Paper based ve computer based olmak üzere 2 ayrı formatta hazırlanmaktadır

 

GRE Sınavı Educational Testing Service (ETS) tarafından uygulanmaktadır. (bkz: ETS GRE Web Sitesi)

Sınav iki farklı başlık altında uygulanmaktadır.

 

 

GRE Revised General Test genel kapsamlı bir sınav olup GRE sınavı kabul koşulu olarak belirlenmiş olan tüm yüksek lisans ve doktora programlarına başvuran öğrenciler tarafından alınması gerekmektedir.

GRE Subject Test aşağıda ayrıntıları verilen 8 bilim dalında lisansüstü öğrenim görmek isteyenlerin, seçtikleri alandaki yeterliliğini ölçmek için yapılmakta, bazı öğretim kurumları General Test ile birlikte Subject testin de alınmasını istemektedir.
Özel AVRUPA LİSAN Yabancı Dil Kursu‘nda GRE Sınavı Hazırlık Eğitimleri

ETS’nin (Educational Testing Service) GRE subject ve Ağustos 2011 itibari ile formatını yenileyerek uygulamaya koyduğu GRE Revised General Test sınavlarına yönelik sözel ve sayısal eğitimlerde GRE sınıflarına alınan ve zaten belirli bir seviyede İngilizce bilgisine sahip olan öğrenciler taktik ağırlıklı bir sınav olan GRE’ de performansı artırmayı amaçlayan bir eğitim anlayışıyla yetiştirilirler.

Eğitim sistemi, sınav sistemi ve stratejileri doğrultusunda uygulama içeriklidir ve Genel İngilizce eğitim çalışmalarını içermez.  Öğrenciler düzenli olarak yapılan deneme sınavları ile güçlü ve zayıf yönleri ortaya çıkararak ilgili doğrultuda spesifik çalışma yapma olanağına hem de sınav sistemine ve soru tiplerine alışkanlık kazanma şansına sahip olurlar.

GRE sınavına yönelik eğitimler minimum 5. veya 6. kur seviyesinde olan yani upper-intermediate ve advanced seviyesi ve üzerindeki öğrenciler için uygundur.
Eğitim Materyalleri

GRE Sınav Hazırlık Programlarında eğitim materyali olarak Kaplan yayınlarının GRE Exam 2013: Strategies, Practice and Review with Online Practice Test isimli kitabı kullanılmaktadır.

100

GRE Sınavına Hazırlanmak için gerekli olan seviye;

GRE sınavına hazırlanmak için adayların upper intermediate veya advanced düzeyinde genel İngilizce dil bilgisine sahip olmaları tercih edilir. GRE sınav hazırlık programlarında zaten belirli bir seviyede İngilizce bilgisine sahip olan öğrenciler taktik ağırlıklı bir sınav olan GRE’de performansı artırmayı amaçlayan bir eğitim anlayışıyla yetiştirilirler.

Eğitim sistemi, sınav sistemi ve stratejileri doğrultusunda uygulama içeriklidir ve Genel İngilizce çalışmaları içermez.

 

GRE Sınavı Sonuçları Geçerliliği;

GRE skor geçerliliği 5 yıldır. Bununla birlikte bazı eğitim kurumları 2 yıl barajı koymuşlardır. Bilgisayar tabanllı sınava 12 ayda maksimum 5 defa girilebilmektedir ve 2 sınav arasında en az 1 ay süre olması gerekmektedir. Paper based sınav yılda ekim kasım ve nisan aylarında olmak üzere 3 sefer yapılmaktadır.

 

GRE Sınavına Başvuru;

The GRE® Revised General Test bilgisayar tabanlı sınavına online, telefon, faks ya da posta yoluyla olmak üzere 4 tür başvuru metodu ile başvuru yapılabilir. Online kayıt için ETS websitesi içerisinde MY GRE hesabı açarak profiliniz oluşturmalısınız. Posta telefon ya da faks yoluyla başvuru için ETS sınav yönetmeliğine göre 12. Bölge ülkesi olan Türkiye adaylarının aşağıdaki adres ve diğer kontak detaylarını kullanmaları gerekmektedir.

Buna göre telefonla kayıt yapmak için test gününden en az 2 iş günü öncesi aşağıdaki numarayı aramak yeterlidir. (31-320-239-540)

Faks ile kayıt yapmak için başvuru formunun doldurulup test gününden 7 gün öncesi aşağıdaki faks numarasına gönderilmesi gerekmektedir. (31-320-239-541)

Posta yoluyla kayıt yapmak için başvuru formunun doldurulup test gününden 3 hafta öncesinden aşağıdaki posta adresine gönderilmesi gerekmektedir. (Registrations Europe Prometric Attn: PTC P.O. Box 2024 8203 AA LelystadLelystad, The Netherlands)

GRE kabul eden kuruluşlar;

The GRE® Revised General Test dünya çapında 160 ülkede 700’ den fazla sınav merkezi ile yaygınlaşmış bir uygulamadır. Bilgisayar tabanlı olarak yapılan sınavlar düzenli aralıklarla gerçekleştirilirken kağıt üzerinde yapılanlar yılda 3 sefer gerçekleştirilmektedir. Türkiye de bilgisayar tabanlı sınav formatı mevcut olduğu için sınav tarihleri düzenli aralıklarla gerçekleşmektedir.

GRE Sınavında Yaygın Anlamda Kabul Gören Skorlar;

GRE sınavında herhangi bir geçer skor bulunmamakla birlikte adayların başvuru yapacağı eğitim kurumlarının belirlediği minimum skor baz alınmalıdır.

GRE Sınavının İçeriği;

GRE Revised General Computer-Based Test

Bilgisayar destekli GRE sınavı için toplam zaman hemen hemen 3 saat 45 dk’dır. 6 bölümden oluşur. 3 bölümden sonra 10 dakikalık arası vardır.

101

Analitik Yazı bölümü sınavda gerçekleştirilecek ilk bölümdür. Diğer bölümlerin sunum sırası değişkenlik gösterebilir.

Paper-Based GRE® Subject  Test

Paper-based olarak uygulanan Subject Test 8 farklı konu testi olarak uygulanmaktadır. Sınav süresi 2 saat 50 dakikadır. Sınav belirli bir alanda bilginizi ölçmek için yapılmaktadır.

  • Biyokimya, Hücre ve Moleküler Biyoloji
  • Biyoloji
  • Kimya
  • Bilgisayar Bilimleri
  • İngiliz Edebiyatı
  • Matematik
  • Fizik
  • Psikoloji

Biyokimya, Hücre ve Moleküler Biyoloji GRE Subject Testi

Bu GRE subject sınavı yaklaşık 175 çoktan seçmeli soru içerir. Bazı sorular laboratuvar bilgisi, diyagramlar ve deneysel sonuçlarla bağlantılı olarak gruplaştırılmış olabilir. Üç ana konu hakkında bilgiyi ölçer, bunlar, biyokimya, hücre biyolojisi ve moleküler biyoloji ve genetiktir. Sınav raporunda toplam puanın yanı sıra her bir ana konudaki puanlar da belirtilmektedir. Sınav puanlandırılmasında biyokimya soruları toplam skorun genellikle %36’sını, hücre biyolojisi soruları %28’ini, moleküler biyoloji ve genetik soruları ise %36’sını oluşturur.

Biyoloji GRE Subject Testi

Bu GRE subject sınavı 5 şıklı yaklaşık 200 soru içerir. Bazı sorular laboratuvar bilgisi, diyagramlar ve deneysel sonuçlarla bağlantılı olarak gruplaştırılmış olabilir. Üç ana konu hakkında bilgiyi ölçer, bunlar, hücre ve moleküler biyoloji, organizma biyolojisi ve ekoloji ve evrimdir. Sınav raporunda toplam puanın yanı sıra her bir ana konudaki puanlar da belirtilmektedir. Sınav puanlandırılmasında hücre ve moleküler biyoloji soruları toplam skorun genellikle %33-34’ünü, organizma biyolojisi soruları %33-34’ünü ve ekoloji ve evrim soruları ise %33-34’ünü oluşturur.

Kimya GRE Subject Testi

Bu GRE subject sınavı yaklaşık 130 çoktan seçmeli soru içerir. Periyodik tablo, bazı gerekli sabit sayılar ve SI birimleri çevrimleri için gerekli katsayılar test kitapçığına bulunmaktadır. Eğer soru için ayrıca gerekli bir katsayı var ise soru içinde belirtilmektedir. Test şeklinde hazırlanan sorular temel matematik bilgisi ile çözülebilmektedir, bu nedenle hesap makinesi veya logaritmik tablolar gerekmemektedir. Logaritmik bilgi gerekiyor ise soru içinde zaten belirtilmektedir. Bu sınav dört ana bilgiyi ölçer, bunlar, analitik kimya, anorganik kimya, organik kimya ve fizikokimyadır. Sınav raporunda toplam puanın yanı sıra her bir ana konudaki puanlar da belirtilmektedir. Sınav puanlandırılmasında analitik kimya soruları toplam skorun genellikle %15’ini, anorganik kimya soruları %25’ini, organik kimya soruları %30’unu, fizikokimya soruları ise %30’unu oluşturur.

Bilgisayar Bilimleri GRE Subject Testi

Bu GRE subject sınavı yaklaşık 70 çoktan seçmeli soru içerir. Bazı sorular diyagramlar ve grafiklerle bağlantılı olarak gruplaştırılmış olabilir. Dört ana konu hakkında bilgiyi ölçer, bunlar, software sistemleri ve metodolojisi, bilgisayar organizasyon ve mimarisi, teori ve matematik altyapısı ve diğer başlıklardır. Sınav raporunda toplam puanın yanı sıra her bir ana konudaki puanlar da belirtilmektedir. Sınav puanlandırılmasında software sistemleri ve metodolojisi soruları toplam skorun genellikle %40’ını, bilgisayar organizasyon ve mimarisi soruları toplam skorun genellikle %15’ini, teori ve matematik altyapısı soruları toplam skorun genellikle %40’ını ve diğer başlıklar soruları toplam skorun genellikle %5’ini oluşturur.

İngiliz Edebiyatı GRE Subject Testi

Bu GRE subject testi yaklaşık 230 soru içerir. Sorular, şiir, drama, biyografi, kompozisyon, kısa hikayeler, roman, kritikler, edebi teoriler ve dil tarihi konularından hazırlanır. İngiliz edebiyatı sınavında hem İngiltere, hem Amerika hem de diğer İngilizce konuşan ülkelerden edebiyat içerebilir. Sınav skorunun yaklaşık %40-55 gibi bir bölümünü edebi analizler, %15-20 gibi bir bölümünü yazar, tarih, stil tanıması, %20-25 gibi bir bölümünü kültürel ve tarihi kaynaklar, %10-15 gibi bir bölümünü edebiyat kritiklerinin tarihi ve teorisi konuları kapsar.

Matematik GRE Subject Testi

Bu GRE subject testi yaklaşık 66 çoktan seçmeli soru içerir. Çoğu soru zorluk derecesi lisans eğitimine eşittir. Sınav sorularının % 50’ si temel matematik hesaplamaları, %25’lik kısmı cebir, kalan sorular ise geometri, olasılık ve istatistik gibi matematiğin diğer önemli konularını içerir.

Fizik GRE Subject Testi

Bu GRE subject testi 5 seçenekli yaklaşık 100 soru içerir. Bazı sorular diyagramlar ve grafiklerle bağlantılı olarak gruplaştırılmış olabilir. Lisans eğitimindeki fizik bilgisi ile cevaplanabilir zorlukta sorulardır. GRE fizik sınavının %20’lik bölümü klasik mekanik, %18’i elektromanyetizm, %9’u optik ve dalga fenomenler, % 10’u termodinamik, %12’si kuantum mekaniği, %10’u atom fiziği, %6’sı izafet teorisi, %6’sı laboratuvar metotları ve % 9’u nükleer fizik, astrofizik gibi diğer önemli konuları kapsar.

Psikoloji GRE Subject Testi

Bu GRE subject testi 5 şıklı yaklaşık 205 çoktan seçmeli soru içerir. Çoğu soru lisans eğitimi bilgileri ile cevaplanabilir. Sınav sonunda toplam puanın yanı sıra iki alt bölüm puanı da belirtilir. Deneysel ve doğal psikoloji bilimi soruları puanlandırmanın %40’lık bölümünü, sosyal veya sosyal bilimler eğilimli sorular puanlandırmanın %43’lük bölümünü, diğer konular ise %17’lik bölümünü kapsar.

GRE Score Scales

GRE® Revised General Test

102

GRE® Revised Subject Test Ölçüm Sistemi

Her GRE Subject Test konusu 200 ile 990 puan arasında 10’ar puanlık artışlarla ölçümlendirilir