PTE HAZIRLIK
PTE Academic (Pearson Test of English Academic), uluslararası öğrencilere uygulanan, bilgisayar tabanlı bir akademik İngilizce dil testidir.PTE Academic, anadili İngilizce olmayan ve akademik İngilizce yeterliliklerini kanıtlamak zorunda olan katılımcıların dinleme, okuma, konuşma ve yazma becerilerini doğru bir şekilde ölçer. Üniversiteler, yüksek eğitim kurumları, devlet birimleri ve akademik İngilizce gerektiren kurumlar için katılımcıların dil becerilerini test eder.
Türkiye’de Şubat 2014’de IELTS denkliğinin kaldırılmasıyla, alternatif bir sınav olarak öğrenciler tarafından sıkça tercih edilmeye başlanmıştır.
PTE Academic, anadili İngilizce olmayan ve akademik İngilizce yeterliliklerini kanıtlamak zorunda olan katılımcıların dinleme, okuma, konuşma ve yazma becerilerini doğru bir şekilde ölçer. Üniversiteler, yüksek eğitim kurumları, devlet birimleri ve akademik İngilizce gerektiren kurumlar için katılımcıların dil becerilerini test eder.
- Esnek – sınava seçeceğiniz gün ve saatlerde girebilirsiniz.
- Hızlı – sonuçlar genellikle 5 iş günü içinde açıklanır.
- Küresel – dünyanın çeşitli noktalarında sınav merkezleri bulunmaktadır.
- Pratik – bir oturuşta 3 saatlik tek sınav rahatlığı…
- Sınırsız – 2 yıl boyunca sınırsız sayıda sınav sonuç belgesi alma hakkı.
PTE Tarihleri
PTE Academic sınavları, Türkiye’ deki yetkili sınav merkezlerinde (İstanbul-Ankara-Diyarbakır-Erzurum) düzenlenmektedir. Sınav tarihleri; sınav merkezine ve öğrenci başvurularının yoğunluğununa göre değişmektedir.
Adaylara tavsiyemiz sınav kayıtlarını en az 3 hafta öncesinden tamamlamalarıdır.
PTE Sonuçları
Sınav sonuçlarınız ortalama beş iş günü içinde açıklanmaktadır. Sonuçlarınız çevrimiçi görüntülenebilir olduğunda size e-posta ile bildirilecektir. Bildirim kayıtta kullandığınız aynı e-posta adresine gönderilecektir. Sonuç belgeleri ayrıca kargo ile gönderilmemektedir.
PTE web sitesi ( www.pearsonpte.com ) üzerinden kullanıcı hesabınıza giriş yapıp “View Score Report” butonuna tıkladığınızda, sınav sonuçlarınızı gösteren yeni bir pencere açılacaktır. Sınava bir kereden fazla girdiyseniz, son sınavınızdan 2 yıl öncesine kadar girdiğiniz tüm sınavların sonuçları gösterilir.
Başvuru;
PTE sınav başvuruları online olarak http://pearsonpte.com/book/ sitesinden yapılmaktadır. Online olarak başvuru yapacak adayların, öncelikle bir kullanıcı hesabı oluşturmaları gerekmektedir. Ardından, teste girecekleri şehre göre bir sınav merkezi ve tarih seçerek başvurularını yapabilirler.
Sınav ücreti 375 TL dir.
Adaylara tavsiyemiz sınav başvurularını en az 3 hafta öncesinden yapmalarıdır.
Sınav Formatı ve Puanlama
PTE Academic, akademik İngilizce dinleme, okuma, konuşma ve yazma becerilerinizi ölçen bilgisayar tabanlı bir sınavdır.
Sınav, tek oturumdan oluşan yaklaşık üç saatlik bir sürede tamamlanır.
Dinleme soruları : Bazı sorular İngilizce anlama yeterliliğinizi ölçer. Sınavda İngiliz, Amerikan ve Avustralya İngilizcesi gibi çeşitli aksanlar kullanılmaktadır. Ses ve video dosyalarını sadece bir kere dinleyebileceksiniz; her bir dosyada sesi istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Sınavda ses / video dosyalarını tekrar oynatamayacaksınız.
Konuşma soruları : Bazı sorular İngilizce konuşma yeterliliğinizi ölçer. Mikrofona konuşup cevabınızı kaydetmeniz istenecektir. Cevaplarınızı tekrar kaydedemezsiniz. Uyarı tonunu duyduktan sonra, üç saniye içinde cevap vermezseniz, cevabınız kaydedilmeyecek ve bir sonraki soruya geçmek zorunda kalacaksınız.
Yazma soruları : Bazı sorular İngilizce yazma yeterliliğinizi ölçer. Cevaplarınızı İngiliz ya da Amerikan İngilizcesi gibi yaygın imlâ kurallarındanherhangi birini kullanarak yazabilirsiniz. Her soruya belirli bir süre içinde cevap vermeye başlamalısınız. Eğer bu süre içinde cevap vermezseniz, bir sonraki soruya geçmek zorunda kalırsınız.
Puanlama: Sınav sonuçlarınız; communicative skills ( listening, reading, speaking and writing ) ve enabling skills (grammar, oral fluency, pronunciation, spelling, vocabulary and written discourse ) olarak iki bölümde değerlendirilir. Bunların ortalaması ile de toplam sınav sonucunuz hesaplanır.
Tüm bölümler ayrı ayrı olarak 10-90 puan aralığında değerlendirilir. Toplam sınav sonucunuzda bunların ortalaması alınarak 10-90 aralığında olacaktır.