Cambridge Üniversitesi’nin en ileri düzeydeki İngilizce sertifika sınavıdır. Bu sınav en bilinen, en eski, en çok rağbet gören ve en zor geçilen sınavlardan biridir. Öğrencinin Proficieny (Uzmanlık) İngilizce hakimiyetinin yeterli olup olmadığını ölçmektedir. Proficieny (Uzmanlık) seviyede İngilizce bilgisinin bir kanıtı olan bu sertifika İngiltere ve dışındaki birçok üniversite ve uluslararası şirket tarafından kabul görmektedir.
Reading, Listening, Writing, Use of English ve Speaking olmak üzere beş bölümden oluşup yaklaşık 6 saat sürmektedir. Paper based ve Computer based olmak üzere 2 formatta sunulan sınav sonucunda başarılı adayların İngilizce seviyeleri anadil seviyesine benzer bir dereceye ulaşır. 2013 yılından itibaren yeni versiyonunun sunulacağı CPE sınavı sonucu alınan sertifika ömür boyu geçerlidir
CPE Sınavına Kimler Katılabilir?
CPE sınavına lisans sonrası ve doktora yapmak isteyen kişilerin yanı sıra ,seminer ve akademik faaliyetlerde araştırma projelerine öncülük edebilen ve uluslararası platformda üst yönetimde görev alan kişiler katılabilir. CPE sınavına Advanced seviyesinden sonra girilmesi tavsiye edilir.
CPE sertifikasını kabul eden kurumlar
CPE sertifikası birçok uluslararası kurum, üniversite ve devlet daireleri tarafından kabul görmektedir
CPE Sınavına Başvuru;
CPE sınavına başvuru için, başvuruların doğrudan sınav merkezlerine yapılması gerekmektedir. İlgili Sınav Merkezlerinin detaylarına ulaşmak için internet aracılığı ile http://turkey.cambridgeesol.org/ adresine başvurulmalıdır.
Siteye ulaştıktan sonra 3 basit adımla başvurunuzu tamamlayabilirsiniz:
- Sınav merkezi Bulma
Siteye ulaştıktan sonra (http://cambridgeesol-centres.org/centres/index.do) adresinden size en yakın sınav merkezini tesbit edin.
- Tesbit ettiğiniz Sınav merkezi ile iletişime geçme
İlgili sınav merkezi ile iletişem geçildiği zaman adaylara sınava nasıl kayıt yapılacağı ve ne kadar ücret ödeneceği gibi bilgilere ulaşlabilir.
- Sınava ne zaman ve nasıl katılabilirsiniz ?
CPE sınavı Paper based ve Computer based olmak üzere iki ayrı format olarak uygulanmaktadır. Bu sınav türlerinin tarihleri farklı olmakla ve her sene değişmekle birlikte yılda ortalama 6- 10 sefer yapılmaktadır.
CPE Sınavının Süresi;
5 bölümden oluşan sınav toplam 4 saat 40 dakikadır.
CPE sınavının sonuçları geçerlilik süresi;
CPE sınavının geçerlilik süre sınırı yoktur , herhangi bir okul diploması gibi olduğundan sınavı basari ile gecen öğrenciler tekrardan sınava girmek zorunda değildirler. Tıpkı bir diploma gibi ömür boyu kullanılabilir.
CPE Sınavında Geçerli , Yaygın Anlamda Kabul Gören Skorlar;
CPE sınavı için minimum geçer notu 60 olarak belirlenmiştir. Her bir bölümün toplam not içindeki ağırlığı %20’dir. Üç tip geçme notu vardır (A, B ve C) ve bu notlardan her hangi birini alan adaya CPE sertifikası verilir. Aşağıda sınav elde edilecek sonuçlara göre puan baremleri verilmiştir.
Sınav neticesinde öğrenci Grade A seviyesinde bir sonuç elde etmiş ise C2 seviyesinde CPE sertifikası almaya hak kazanır. Eğer öğrenci Grade B ya da Grade C seviyesinde bir sonuç elde etmiş ise bu durumda C1 seviyesinde CPE sertifikası almaya hak kazanır. Sınav notu daha düşük olan adaylar, CPE sınavının gerektirdiği standarda ulaşmamış sayılır. Bununla birlikte eğer öğrenci C1 Seviyesinin altında bir sonuç elde etmiş ama B2 seviyesinin üstünde kalmış ise B2 seviyesinde Cambridge English Sertifikasını almaya hak kazanır.
CPE Sınavının İçeriği;
CE Sınavının İçeriği Nasıldır?
CPE sınavı Okuma, Yazma, İngilizce kullanım, Dinleme ve Konuşma olmak üzere 5 bölümden oluşur ve her bölüm toplam sonucunuzun %20’sini temsil etmektedir.
Okuma Bölümü:
Toplam 1 saat 30 dakika ve 4 bölümden oluşmaktadır. 40 sorudan oluşan okuma bölümünde gazete, magazin, kitap, broşür ve benzeri metinleri rahatlıkla anlamanız ve boşluk doldurmalı ve çoktan seçmeli soruları cevaplamanız gerekmektedir.
Yazma Bölümü:
Toplam 2 saat ve 2 bölümden oluşur. Bu bölümde; kompozisyon, teklif, rapor ve değerlendirme gibi en az iki farklı kompozisyon yazmanız gerekmektedir.
İngilizce Kullanımı Bölümü:
Toplam 1 saat 30 dakika ve 5 bölümden oluşur. 44 sorudan oluşan bu bölümde doğru kelimeleri ve deyimleri yerinde ve zamanında kullanma kabiliyetiniz sınanmaktadır.
Dinleme Bölümü:
Yaklaşık 40 dakika ve 4 bölümden oluşur. 28 sorudan oluşan bu bölümde akademik seminer, konuşma ve mülakatları takip edip anlamanız beklenir.
Konuşma bölümü:
Bu bölüm 19 dakika ve 3 bölümden oluşur. Bu bölümde etkili bir şekilde iletişime geçme kabiliyetiniz sınanmaktadır. Bununla birlikte 2013 yılında sunulacak olan yeni Speaking testinde süre 16 dakika ya ,iinerken bazı değişikliklerde gerçekleştirilecek